לתשומת לבך - המידע במאמר זה עודכן ותקף נכון לתאריך 28.11.23 

 הוא שמה של מערכת-על-שבב (SoC) מותאמת אישית שתוכננה על ידי חברת Apple. מדובר במשפחה של מעבדים מבוססי ARM הנמצאים בשימוש במחשבי Mac של אפל, ומחליפים את מעבדי אינטל בעבר. על המעבר של אפל ממעבדי אינטל לסיליקון משלהם, הכריזה אפל בועידת המפתחים העולמית (WWDC) ביוני 2020. אם אתם שואלים את עצמכם על מה כל הרעש? מה כל כך מיוחד במעבדים אלו? ומה ההבדלים בין הסדרות השונות? אנחנו באמירים כאן כדי להסביר.
apple silicon m3 series

מעבדי Apple Silicon בנויים באמצעות טכנולוגיית מוליכים למחצה מתקדמת ותוכננו על מנת לספק כוח מחשוב בעל ביצועים גבוהים תוך כדי חסכון באנרגיה. הם משלבים רכיבים מרובים כמו ה-CPU, GPU, Neural Engine ומאיצים מותאמים אישית אחרים בשבב אחד בודד. אינטגרציה זו מאפשרת ביצועים טובים יותר, יעילות צריכת חשמל משופרת ותאימות תוכנה מיטבית.

מעבדי Apple Silicon משתמשים בארכיטקטורת ARM, הנפוצה במכשירים ניידים כמו סמארטפונים וטאבלטים. שינוי ארכיטקטורה זה מביא למספר יתרונות, כולל חיי סוללה משופרים, ביצועים גרפיים משופרים והיכולת להפעיל יישומי iOS ו-iPadOS באופן מקורי ב-macOS. עם הצגת Apple Silicon, אפל שאפה לקבל שליטה רבה יותר על שילוב החומרה והתוכנה שלה יחד, ולספק חווית משתמש חלקה בכל הסביבה האקולוגית שלה. המעבר ל-Apple Silicon גם מאפשר למפתחים לייעל את האפליקציות שלהם לארכיטקטורה החדשה, ולהבטיח ביצועים ותאימות טובים יותר בדגמי Mac עתידיים.

הבנת ההבדלים בין שבבי הסיליקון של אפל תסייע בקבלת החלטה מושכלת בעת בחירת ה-Mac המתאים לצרכיו של כל משתמש. ישנם שלושה דורות של מעבדי אפל סיליקון עבור Mac, כל אחד עם עד ארבע גרסאות שבבים שונות. ההבדלים העיקריים בין ארבעת גרסאות השבבים השונות הם כדלקמן:


M2, M1 ו-M3:
שבב סיליקון סטנדרטי של אפל עם איזון של ביצועים וחסכון בהספק.
שבב זה יצר איזון בין חיי סוללה ארוכים לשמירה על טמפרטורות נמוכות (בעיקר במחשבי MacBook Air)

M2 Pro, M1 Pro ו-M3 Pro: שבב סיליקון של אפל עם ליבות CPU נוספות בעלות ביצועים גבוהים. ה-M1 Pro וה-M2 Pro כוללים רוחב פס כפול של הזיכרון (200GB/s) משבבי ‌M2‌ ו-M3 

בעוד שה-M3 Pro כולל 50% יותר רוחב פס זיכרון (150GB/s) משבבי ‌M2‌ ו-M3
m2 pro apple silicon

M2 Max, M1 Max ו-M3 Max: מכפיל את ליבות ה-GPU של ‌M2 Pro‌, ‌M1 Pro, או M3 Pro וכוללים עד פי שניים מרוחב הפס של הזיכרון (400GB/s) של שבבי ה-M1 Pro או M2 Pro לביצועים גרפיים טובים יותר. M3 Max מוסיף גם ליבות CPU נוספות.


M1 Ultra ו-M2 Ultra:
כולל שני שבבי M1 Max או ‌M2‌ Max עבור ביצועי CPU ו-GPU כפולים, כמו גם רוחב פס כפול של זיכרון (800GB/s).


עם הצגת סדרת השבבים ‌M2‌ ב-2022 וסדרת השבבים M3 ב-2023, אפל ביצעה כמה שיפורים מרכזיים ביחס לסדרת ה-M1 הראשונית משנת 2020.

הטבלה שלהלן מספקת השוואה בין סדרות ‌M2, ‌M1‌ ו-M3, תוך הדגשת ההבדלים בשבבים שעליהם הם מבוססים, node, מהירות שעון מעבד, מנועים עצביים ועוד:


השוואה בין סדרות ‌M2, ‌M1‌ ו-M3, תוך הדגשת ההבדלים בשבבים שעליהם הם מבוססים, node, מהירות שעון מעבד, מנועים עצביים ועוד
מכשירים

כל מעבד סיליקון של אפל זמין רק במספר נבחר של מכשירי אפל. השבבים הסטנדרטיים ‌M1‌ ו‌M2‌ קיימים במספר רב של מכשירים ניידים ושולחניים, מספר דגמי ‌iPad‌, ואפילו באוזניות Vision Pro הקרובות, בשל הדרישה שלהם לאיזון בין ביצועים ויעילות. מצד שני, ה- ‌M2‌ Ultra, מעבד הסיליקון המותאם אישית החזק ביותר של אפל עד כה, זמין רק ב-Mac Studio ו-Mac Pro היוקרתיים.
לפניכם טבלה הממפה אילו מעבדים נמצאים באילו מכשירים:
אילו מעבדי אפל סיליקון נמצאים באילו מכשירים

ליבות מעבד ו -GPU

ליבות CPU הן יחידות עיבוד בודדות בתוך יחידת עיבוד מרכזית (CPU) האחראית על ביצוע הוראות וביצוע משימות למטרות כלליות, בעוד שליבות GPU הן יחידות מיוחדות בתוך יחידת עיבוד גרפית (GPU) המיועדת לעיבוד מקביל ומשימות עתירות גרפיקה. 

ההחלטה כמה ליבות CPU משתמש צריך, תלויה במשימות ובתהליכי העבודה הספציפיים שהוא מתכוון לבצע. לדוגמה, אם העיסוק העיקרי במשימות בסיסיות כמו גלישה באינטרנט, עריכת מסמכים וצריכת מדיה, מעבד שמונה ליבות אמור להספיק. מצד שני, אם למשתמש עומסי עבודה תובעניים בשל משימות כמו פיתוח תוכנה, בחירה בכמות ליבות גבוהה יותר תספק יתרונות משמעותיים בביצועים. במקביל, משימות עתירות גרפיקה כמו עריכת וידאו, מודלים תלת מימדיים או משחקים ייהנו מליבות GPU מרובות.

הטבלה שלהלן מציגה השוואה של תצורות הליבה ומפרטי GPU עבור הגרסאות השונות של המעבדים:

השוואה בין תצורות הליבה באפל סיליקון
זיכרון מאוחד

לשבבי סיליקון של אפל ארכיטקטורת זיכרון מאוחדת, כלומר זיכרון ה-RAM קשור ישירות למעבד, למהירות ויעילות מקסימלית. המשמעות היא שהמעבד שתבחר קובע איזו אפשרות זיכרון זמינה, והוא לא ניתן לשדרוג במועד מאוחר יותר. ההחלטה כמה זיכרון RAM צריך תלויה במשימות ודפוסי השימוש הספציפיים. 8 GB אמור להספיק לרוב המשתמשים, אך שדרוג ל-16GB או 24GB עשוי להיות הגיוני עבור משתמשים עם דרישות ריבוי משימות אינטנסיביות יותר. כמויות זיכרון מעבר ל-32 GB שמורות בדרך כלל לתהליכי עבודה תובעניים במיוחד.

apple silicon ram

בסך הכל, עבור משתמש אפל חדש שעדיין לא בטוח איזה מכשיר לרכוש ומתלבט בין המעבדים השונים, אנו יכולים להמליץ לפעול לפי ההגיון הבא:  

סדרות הסטנדרט: 

M3, M2, M1 מעניקות איזון טוב בין מחיר, ביצועים וחיי סוללה ארוכים, כל עוד ומדובר בדרישות מחשוב יומיומיות רגילות.

סדרות הפרו: 

M3 Pro, M2 Pro ,M1 Pro אידיאליות למי שמחפש מעבד ממוקד ביצועים עבור תהליכי עבודה קצת יותר אינטנסיביים.

סדרות המקס:

M3 Max, M2 Max ,M1 Max אידיאליות למשתמשים הזקוקים לביצועים גרפיים נוספים לעבודה עם תמונות, עריכת וידאו, עיצוב גרפי, עיצוב בתלת מימד או משחקים.

סדרות האולטרה: 

M1 Ultra או M2 Ultra אידיאליות עבור משתמשים הזקוקים לביצועים מרשימים ביותר עבור תהליכי עבודה מקצועיים, מורכבים ואינטנסיביים במיוחד.