לקוחות רבים שאלו אותנו במשך השנים, למה אפל לא מוציאה לשוק מחשב נייד עם מסך מגע? 
לאור ההצלחה של סדרות המחשבים הניידים של Microsoft Surface, של Dell XPS ושל יצרניות מחשבים אחרות השאלה נראתה הגיונית ואף מתבקשת. אם יש ביקוש רב למחשבים ניידים עם מסכי מגע, למה אפל לא מוציאה את הגרסא שלה? בחמש השנים האחרונות, החידוש העיקרי שאפל הציגה בתחום המגע למחשבים ניידים הוא ה- Touch Bar של המקבוק פרו. למרות שה- Touch Bar נחשב מקורי ופורץ דרך בזמנו, אם להיות כנים, לא כל משתמשי המקבוק פרו אוהבים אותו. חלקם היו מוותרים עליו, ועבור רבים, עדיין לא מדובר במענה לצורך במחשב נייד עם מסך מגע.

Apple Event 2021

אז למה אפל לא הוציאה מחשב נייד עם מסך מגע?

כבר שנים שהמגמה של אפל היא שהאייפד צפוי להחליף את המחשב הנייד. לדעת אפל, מכשיר קליל, קטן ונייד ביותר שלו יש את כל היכולות של המחשב כולל האפשרות לחיבור מקלדת ועכבר הוא התחליף המושלם למחשב נייד ויציע פתרון טוב יותר למשתמשים בהשוואה למחשב נייד עם מסך מגע. 

אבל לרעיון זה עדיין היו מכשולים, בראש ובראשונה, עד עכשיו, מחשבי מק והאייפדים עבדו על מערכות הפעלה שונות, כך שאנשים לא יכלו ליהנות מכל האפליקציות והתוכנות שיש להם על מחשבי המק, על האייפד ולהפך. מעבר לכך, המחשבים הניידים של אפל, היו עם מעבדי אינטל שמטרתם הייתה להריץ תוכנות במהירות, גם תוכנות מקצועיות כבדות. לעומתם, באייפדים השתמשו במעבדים מסדרת A, סדרה שתוכננה ע״י אפל בדגש על מהירות. הרעיון היה שהאייפד אמור לפעול מהר מאוד, ברמה של האייפון, ולעיתים המהירות באה על חשבון העוצמה.
הסיבה השלישית היא גודל המסך. באופן מסורתי, מסכי האייפד היו בגודל שבין 9.7 ל- 11 אינץ׳ (האייפד פרו 12.9״ הוא היוצא מן הכלל), כאשר המחשבים הניידים היו עם מסכים גדולים יותר, שלרובנו יותר מתאימים לעבודה.
הסיבה הרביעית והאחרונה שנמנה היא שמחשבי המק מגיעים עם הרבה יותר אפשרויות בחירה כשזה מגיע למפרט הטכני - זכרון ראם, נפח אחסון, כרטיס מסך וכדו׳. אפשרויות הבחירה הללו לא תמיד קיימות באייפדים, מה שמקשה על התאמת המכשיר לדרישות המשתמשים, במיוחד אלו שמעוניינים במחשב לשימושים מקצועיים.

ואז הגיע ה- M1...

קשה להפריז בחשיבות של מעבד ה- M1 בעולם של אפל. בנובמבר 2020, אפל הציגה את מעבד ה- M1 ששולב באותו השלב במחשבי המקבוק אייר, ובחלק מדגמי המקבוק פרו 13״ והמק מיני. זאת הייתה הפעם הראשונה מזה למעלה מעשור שאפל הציגה מחשבים להם לא היה מעבד אינטל, והפעם הראשונה מזה שנים שאפל מפתחת את המעבדים למחשבי המק בעצמה.

המחשבים עם מעבדי ה- M1 זכו להצלחה עצומה. הם הצליחו להריץ תוכנות ״נייטיב״ (תוכנות ואפליקציות המפותחות בהתאמה למעבד) במהירות מדהימה, ורשמו ביצועים נאים גם בהרצת תוכנות ואפליקציות המותאמות למעבדי אינטל שתורגמו למעבד ה- M1 באמצעות הרוזטה 2.
מאז שהמחשבים עם מעבד ה- M1 יצאו לשוק, הרבה מאוד חברות השיקו גרסאות מותאמות של התוכנות שלהן למעבד זה והמגמה הזאת צפויה ללכת ולהתגבר.
יצוין, שגם בזמן כתיבת שורות אלה כחצי שנה לאחר שיצאו מחשבי ה- M1 לשוק, לא כל התוכנות והתוספים מותאמים למעבדי ה- M1. עם זאת, עבור הרוב הגדול של המשתמשים מחשבי ה- M1 נותנים מענה מצוין, מה שהוביל להצלחה הגדולה שלהם.

אחד מהחידושים פורצי הדרך של ה- M1 הוא שאפל לראשונה אפשרה למחשבי מק להריץ אפליקציות מותאמות לאייפד. עבור הרבה מהמשתמשים היה מדובר בגימיק ותו לא, מאחר שהאפליקציות של האייפד מותאמות למסך מגע, ואין להן הרבה שימוש על מחשב. אבל תחשבו לרגע על האפשרויות שזה פותח, רמז: ההכרזה של אפריל 2021.

אייפד פרו עם מעבד M1

במילה אחת: וואו. בשתי מילים: אפל גאונים. כן, הדקדוק לא תקין, אבל הבנתם את הרעיון.
האייפד פרו עם מעבד ה- M1 יצא לשוק בסוף מאי 2021 (בישראל במהלך יוני). התכנון הוא שעם יציאתו, מערכת ההפעלה של האייפד פרו M1 תוכל להריץ את כל התוכנות שרצות על מחשבי מק. במילים אחרות, אם מכשיר העבודה העיקרי שלכם כיום הוא מחשב מק, החל ממאי 2021 תוכלו להפוך את האייפד פרו שלכם למכשיר העבודה העיקרי בקלות. 
אם עד השנה, מערכת ההפעלה של האייפד הייתה קרובה למערכת ההפעלה של אייפון - שבשתיהן יש דגש על מהירות ועל מסך המגע, החל מאביב 2021 התמונה משתנה. מערכת ההפעלה של האייפד מתרחקת מהאייפון והופכת להיות הרבה יותר קרובה לזאת של מחשבי המק. השימוש במעבד M1 יחד עם השינויים במערכת ההפעלה סוגרות את הפער בין מחשבי המק לאייפדים. 

האם האייפד פרו עם מעבד M1 יכול להחליף את המקבוק ובעצם להציע את הפתרון למי שמעוניין במחשב נייד של אפל עם מסך מגע?

התשובה היא: כן, אבל…
נעבור על הסיבות שכן:
  1. מעבד עוצמתי זהה לאייפד פרו ולמחשבי המק
  2. מערכת הפעלה שתומכת בתוכנות / אפליקציות שמותאמות למחשבי מק + אפליקציות לאייפד
  3. גודל המסך של אייפד פרו 12.9״ קרוב למחשבי מק בגודל 13.3״ - כך שהפער לא משמעותי.
  4. המפרט הטכני סוגר את הפער ולמעלה מזה - האייפד פרו 2021 מגיע עם מפרט של זיכרון ראם של עד 16GB ונפח אחסון של עד 2TB עם אותו מעבד של המחשבים. מעבר לכך הוא מציע אפשרויות שאין במחשבי מק כמו מסך מגע, מצלמה משופרת וסורק LiDAR.
  5. אפשרות לכתיבה בעט ושילוב מקלדת כדי להקל על העבודה השוטפת.
אבל… למה לא לקנות, או יותר נכון למה לקנות מוצרים אחרים של אפל?
  1. ה- M1 עדיין לא מושלם, יש עדיין תוכנות ופלאגאינים שהוא לא תומך בהם.
  2. אנשים שמעדיפים מסכים גדולים ו/או לא עושים שימוש במסך המגע - עדיין יעדיפו את המקבוק פרו 16״.
  3. כרטיס המסך עלול להוות בעיה עבור חלק מהמשתמשים. גם היום, אנחנו ממליצים לעורכי וידאו, אנימטורים או מעצבים גרפיים לבחור במקבוק פרו 16״ עם כרטיס מסך מתקדם לעומת מחשבי המק עם ה- M1. מחשבי ה- M1 יכולים להריץ תוכנות גרפיות, אבל במידה ואתם משתמשים בקבצים כבדים או מעוניינים להשתמש במספר תוכנות בו-זמנית, המקבוק פרו 16״ מציע פתרון טוב יותר.

לסיכום: האייפד פרו M1: העתיד לפי אפל

אם הגעתם עד כאן, בוודאי הבנתם שהאייפד פרו M1 הוא מכשיר מרשים ופורץ דרך, עם יכולות של מחשבי מק ניידים מהדור האחרון והרבה מעבר לכך. זהו צעד חשוב ומתקדם במגמה שאפל מסמנת כבר שנים, המעבר ממחשבים ניידים לאייפדים. האייפד פרו 2021 יוכל להחליף מחשבים ניידים רבים, ומי שחשקה נפשו במחשב מק עם מסך מגע, יקבל סוף סוף מענה הולם. 
עם זאת, לדעתנו כמובן, המכשיר עדיין לא נותן מענה מלא לכלל משתמשי מחשבי מק ולכן זהו לא הצעד האחרון בתהליך.

בשורה התחתונה האייפד M1 כולל בתוכו את כל הטוב שהתרגלנו לקבל באייפד עם היכולות של מחשבי המק. מדובר במכשיר עוצמתי המתאים ללימודים, עבודה ופנאי והוא מומלץ בחום.