לתשומת לבך - המידע במאמר זה עודכן ותקף נכון לתאריך 10.12.23 

לפעמים המושגים שכולנו מכירים שנראים לנו כמובנים מאליו, לא באמת ברורים לכולם ולכן, אנו באמירים, מאמינים כי שווה לענות על כל שאלה, קטנה או גדולה. 

אז מהו זיכרון Ram ומה ההבדל בינו לבין זיכרון SSD או HDD?

זיכרון RAM
זיכרון RAM
(זיכרון גישה אקראית) הוא זיכרון נדיף, כלומר התוכן שלו אובד כאשר המחשב מאבד מתח. לכן, זיכרון RAM אינו שומר נתונים כאשר המחשב כבוי או מופעל מחדש.

SSD ו HDD הם זיכרונות לא נדיפים, כלומר שהם שומרים נתונים גם כשהמחשב כבוי. הם מספקים אחסון מתמשך לקבצים,
יישומים ולמערכת ההפעלה. שלושת הסוגים הם למעשה כל סוגי הזיכרון/אחסון שיש במחשב, אך ההבדלים ביניהם ברורים מבחינת תפקוד, מהירות, קיבולת, התמדה ועלות.

פונקציונאליות:

זיכרון RAM הוא זיכרון נדיף הפועל כאזור אחסון זמני עבור נתונים שהמחשב משתמש בהם באופן פעיל. הוא מספק גישה מהירה למידע שהמעבד צריך כדי לבצע משימות, כגון הפעלת תוכניות ואחסון נתונים שנמצאים בעיבוד פעיל.

HDD הוא זיכרון לא נדיף המספק אחסון לטווח ארוך עבור קבצים, יישומים ומערכת ההפעלה. הוא מורכב מדיסקים מסתובבים וחלקים מכניים שקוראים וכותבים נתונים בצורה מגנטית. כונני HDD איטיים יותר מכונני SSD אך לרוב מציעים נפחי אחסון גדולים יותר בעלות נמוכה יותר.


זיכרון HDD
SSD הוא זיכרון לא נדיף המשמש כאחסון לטווח ארוך עבור קבצים, יישומים ומערכת ההפעלה.
הוא דומה לדיסק קשיח (HDD) אבל משתמש בזיכרון פלאש במקום דיסקים מסתובבים, וכתוצאה מכך מהירויות קריאה וכתיבה מהירות יותר.

זיכרון SSD

מהירות:

זיכרון RAM הוא סוג הזיכרון המהיר ביותר הזמין במערכת מחשב. הוא מספק גישה כמעט מיידית לנתונים, ומאפשר למעבד לאחזר מידע במהירות.

דיסקים קשיחים מסוג HDD איטיים יותר בהשוואה ל-RAM וגם ל-SSD. הדיסקים המסתובבים והחלקים המכניים יוצרים עיכוב בגישה לנתונים, וכתוצאה מכך מהירויות קריאה וכתיבה איטיות יותר.

כונני SSD מהירים יותר מכונני HDD אך איטיים יותר מ-RAM. הם מציעים מהירויות קריאה וכתיבה מהירות יותר משמעותית בהשוואה לכונני HDD מסורתיים, וכתוצאה מכך זמני אתחול וקצבי העברת נתונים מהירים יותר.


קיבולת:

קיבולת זיכרון RAM קטנה בדרך כלל מקיבולת האחסון של SSD או HDD. זיכרון RAM נמדד בדרך כלל בג'יגה-בייט (GB) ובדרך כלל נע בין 4 GB ל-32 GB או יותר.

דיסקים קשיחים מסוג HDD מציעים בדרך כלל קיבולות אחסון גדולות יותר בהשוואה לכונני SSD. הם זמינים בגדלים שונים, הנעים בדרך כלל בין כמה מאות גיגה-בייט (GB) למספר טרה-בייט (TB).

כונני SSD מציעים מגוון של יכולות אחסון, מכמה מאות גיגה-בייט (GB) ועד למספר טרה-בייט (TB). הם מספקים איזון בין קיבולת אחסון וביצועים.


עלות:

זיכרון RAM בדרך כלל יקר יותר ליחידת אחסון בהשוואה ל-SSD ו-HDD. העלות של זיכרון RAM עולה ככל שהקיבולת והמהירות גדלים.

HDD: דיסקים קשיחים הם בדרך כלל האפשרות החסכונית ביותר לאחסון. הם מציעים יכולות אחסון גדולות יותר בעלות נמוכה יותר בהשוואה לכונני SSD.

SSD: בדרך כלל יקרים יותר מכונני HDD אך זולים יותר מ-RAM ליחידת אחסון. העלות של כונני SSD ירדה עם הזמן, מה שהופך אותם לזולים יותר.

כעת, כשאנו מבינים את ההבדלים, נשאלת השאלה, מהו נפח זיכרון ה RAM שיתאים לכל משתמש?

אז כפי שבוודאי כבר הבנו, נפח הזיכרון המומלץ של המחשב תלוי בצרכים הספציפיים ובדרישות השימוש של המשתמש אך אנו עדיין יכולים לתת כמה המלצות כלליות המבוססות על תרחישי שימוש נפוצים:

שימוש בסיסי (גלישה באינטרנט, דואר אלקטרוני, עריכת מסמכים):
4GB עד 8GB של זיכרון RAM אמור להספיק לרוב המשימות הבסיסיות.

מולטימדיה ויצירת תוכן (עריכת תמונות ווידאו, עיצוב גרפי):
8GB עד 16GB RAM מומלץ לביצועים חלקים בעבודה עם קבצים גדולים וריבוי משימות.

גיימינג:
לגיימינג מומלץ להצטייד בזיכרון RAM של 8GB לפחות, אך 16GB ומעלה יספקו ביצועים טובים יותר, במיוחד למשחקים חדשים ותובעניים יותר.

פיתוח תוכנה או וירטואליזציה:
16GB עד 32GB של זיכרון RAM מומלץ לטיפול במשימות עתירות משאבים כגון הפעלת מכונות וירטואליות או קומפילציה של קוד.

עריכת וידאו ורינדור תלת מימד:
לעריכת וידאו מקצועית או רינדור תלת מימד, מומלץ להחזיק 32GB או יותר RAM כדי להתמודד עם גדלי קבצים גדולים והפעולות המורכבות הכרוכות בכך.

יש לזכור כי המלצות אלו הן קווים מנחים כלליים, וכי הדרישות הספציפיות עשויות להשתנות בהתאם לתוכנות והאפליקציות שבהן משתמשים.