הקדמה כללית

Thunderbolt היא טכנולוגייה שפותחה ע"י אינטל הענקית ביחד עם חברת אפל, והופיעה לראשונה במקבוק פרו ששוחרר לשוק בפברואר 2011. מטרת הפיתוח הייתה לשפר את מהירות העברת הנתונים של חיבור ה- USB שנחשב כבר לטכנולוגייה קצת מיושנת, ולרענן את השוק בטכנולוגייה מהירה וחדשנית. Thunderbolt עשוי מכבל נחושת בעל שני ערוצים המספקים רוחב פס של עד 10Gbps, שהמשמעות היא מהירות העברת נתונים בקצב מהיר פי 40 מחיבור USB וכפול מ-USB 3.0, בזכות הביסוס על שתי טכנולוגיות שונות (PCI Express ו- DisplayPort).
הדבר מאפשר לעשות שירשור של חומרה, כלומר, לחבר עד 6 מכשירים אחד לשני בשרשרת, זאת מבלי לאבד מהירות של קריאה וכתיבה של DATA. ניתן גם לחבר מכשירים בעלי חיבור USB או FireWire במידה ויש לכם את המתאם הנכון, אך הם לא יפעלו מהר יותר רק כי הם מחוברים בחיבור Thunderbolt.Thunderbolt
Thunderbolt 2 נראה לראשונה כאשר אפל שיחררה את גרסת המקבוק פרו של Late 2013, אבל מאז הפך לבולט יותר, תחילה במק פרו, ואז במוצרים נוספים של אפל. אז עד כמה שונה Thunderbolt 2 מגרסתו הקודמת? כמה שאלות עדיין נשארו פתוחות מאז יצא הדור השני, מיד נרחיב על הנושא.מה זה Thunderbolt 2 ומה ההבדל בין שתי הגירסאות?

Thunderbolt 2 הוא שידרוג של קודמו המקורי, אשר לוקח את שני הערוצים ומאחד אותם לערוץ אחד המספק רוחב פס של 20Gbps. ההבדל המרכזי בין השניים, מעבר למהירות התעבורה שהוכפלה, הוא ש- Thunderbolt 2 תומך בטכנולוגיית 4K. למעשה, במק פרו, ניתן להתחבר לעד שלושה מסכי 4K בו-זמנית. אם יש לכם את המתאמים הנכונים, תוכלו לחבר גם מסכי DVI, HDMI ומסכי VGA דרך חיבור Thunderbolt 2. אגב, גם עם Thunderbolt 2 תוכלו לעשות שירשור בין שישה מכשירים לכל היותר מבלי לפגוע במהירות התעבורה, וגם כאן תהיה תמיכה ב- USB וב- FireWire בעזרת מתאמים.

מה הקשר בין Thunderbolt 2 לרזולוציית 4K?

4K היא רזולוצייה גבוהה פי 4 מרזולוציית 1080p אותה אנו מכנים Full HD אשר הפופולאריות שלה צוברת תאוצה בקרב גרפיקאים ועורכי וידאו. 4K דורש רוחב פס גדול יותר ממה ש- Thunderbolt מסוגל להעביר, וכאן נכנס לתמונה Thunderbolt 2 שרוחב הפס שלו גדול יותר ולכן מסוגל להכיל רזולוצייה כל כך גבוהה.

האם השימוש במכשירי Thunderbolt 2 יעבדו בחיבור Thunderbolt?

התשובה היא כן. למכשירי Thunderbolt 2 לא מפריע לעבוד עם כניסת Thunderbolt שהיא כביכול ישנה יותר. כמובן שגם ההיפך, אבל אם ההיפך – הביצועים יהיו כביצועי Thunderbolt שכפי שצויין קודם, איטיים יותר.

אם אני יוצר שירשור של מכשירים המעורב עם חיבורי Thunderbolt ו- Thunderbolt 2, האם זה ישפיע על הביצועים?

כן. אם אתם עושים מיקס של שני החיבורים, וודאו כי אתם מחברים קודם את חיבורי Thunderbolt 2 ורק לאחר מכן את חיבורי הדור הקודם, אחרת, לא תגיעו לביצועים מקסימאליים.

יש לי חיבור Thunderbolt במק שלי. האם אני יכול לשדרג אותו ל- Thunderbolt 2?

לצערי לא. Thunderbolt 2 צריך להיות מולחם על לוח האם של המערכת, וזאת הסיבה שמעולם לא היה הצעה מצידה של אפל לשדרג את חיבור ה- Thunderbolt, למרות שכיום תוכלו למצוא חיבור Thunderbolt 2 ברוב מוצרי אפל מק החדשים.

באיזה מבין מוצרי אפל מק אוכל למצוא חיבור Thunderbolt 2?

אוכל למצוא חיבורי Thunderbolt 2 במקים הבאים:
מקבוק אייר
מקבוק פרו
איימק רטינה
מק פרו
מק מיני

מה היא כניסת Mini DisplayPort ואיך היא קשורה ל- Thunderbolt?

כניסת Mini DisplayPort היא בעצם גירסה קטנה יותר פיזית של DisplayPort הפועלת בממשק דיגיטלי. חיבור זה יצא לאור בסוף 2008, ובשנת 2013 (עד היום) כל מוצרי אפל מק הכילו טכנולוגיה זו. Mini DisplayPort מסוגל לפעול עם מסכים התומכים ברזולוציה של עד 4K, כלומר 4096X2160 פיקסלים, ועם המתאמים הנכונים אפשר לחבר אליו גם מסכי VGA, DVI או HDMI. אז אחרי שהבנו מה זה, כעת נבין איך זה קשור ל- Thunderbolt.

נכון שזה קצת מבלבל, אבל מה שקרה זה שבחברת אפל החליטו שכניסת Thunderbolt וכניסת Mini DisplayPort יראו בדיוק אותו הדבר מלבד הציור, ולכן נוצרות כל הזמן שאלות כמו "מה ההבדל ביניהם?" ו"איך הם קשורים אחד לשני?" וכו'. אז בואו נעשה סדר בבלאגן:

בעצם זה די פשוט -
מכשירי Mini DisplayPort – מתחברים ועובדים עם כניסת Thunderbolt.
מכשירי Thunderbolt – מתחברים פיזית, אך לא עובדים עם כניסת Mini DisplayPort.

לסיכום

טכנולוגיית Thunderbolt לדורותיה הולכת ונכנסת לשוק בהילוך גבוה, ויכול להיות שנתחיל לראות אותה גם במוצרים אחרים לא רק של אפל. עד אז, אני מקווה שהצלחתי לענות על רוב השאלות שלכם.